Iedere vier minuten belandt er een oudere (65+) door een val op de Spoedeisende Hulp (SEH). Dit aantal is ten opzichte van vorig jaar met 11 procent toegenomen, terwijl de druk op verzorgings- en ziekenhuizen onverminderd hoog is.
Door de vergrijzing neemt zowel het aantal valgevallen als de druk op de ouderenzorg de komende jaren toe. Dit onderstreept de noodzaak om de zelfredzaamheid van ouderen te vergroten en een zorginfarct te voorkomen.
Met oog op de toenemende druk op de ouderenzorg is het voorkomen van valongevallen een absolute, maatschappelijke noodzaak. Hierbij is een cruciale taak weggelegd voor gemeenten om inwoners valpreventie aan te bieden. De afspraken hierover zijn vastgelegd in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Voor de uitvoering hiervan zijn middelen beschikbaar gesteld, waarvan gemeenten een deel verplicht moeten besteden aan valpreventie. Concreet betekent dit dat jaarlijks 3 procent van de ouderen (65+) moet deelnemen aan een beweegprogramma gericht op het versterken van balans en spierkracht om het valrisico te verlagen. Om dit voor elkaar te krijgen is het opsporen van ouderen met een valrisico een eerste belangrijke stap. Daarnaast is het essentieel dat de informatievoorziening goed is afgestemd op senioren. Om senioren te bereiken, is het nodig om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan over valpreventie.
Vallen is niet normaal en hoort er niet bij. Juist nu zijn er volop kansen en mogelijkheden voor gemeenten om effectieve programma’s in te zetten die ook echt gaan helpen bij het voorkomen van vallen. Het is aan senioren om hun gemeente te vragen naar passend aanbod. “En voor de ouderen die nog niet weten welk aanbod bij hen het beste past, kan met een simpel stroomdiagram (zie onderstaand) het valrisico al in kaart worden gebracht en kunnen zij worden verwezen naar programma’s die het meest voor hen geschikt zijn.”
Valt u in de laag risico groep, zorg dan dat u goed in beweging blijft; op de website van www.s-port.nl ziet u het actuele aanbod.
Valt u in de matig of hoog risico groep neem dan contact op met fysiotherapie move2bfit zodat we samen kunnen kijken hoe we uw valrisico kunnen verkleinen.
Twijfelt u in welke risicogroep u valt dan kunt u een afspraak maken op ons inloopspreekuur waar we u kunnen meten met de smartfloor en een risicoprofiel/ advies kunnen geven. Dit consult wordt vergoed vanuit de gemeente.
Ook gaan gespecialiseerde fysiotherapeuten van move2bfit in 2025 weer starten met een 10 weekse cursus Vallen Verleden Tijd voor de inwoners van gemeente Oss en ’s Hertogenbosch.
Mocht u interesse hebben in een meting op de smartfloor, het vallen verleden tijd programma of een andere vraag hebben kunt u contact opnemen met Move2bfit 073-5323432.